W tym roku pierwszy dzień wiosny spędziliśmy na Wydziale Biotechnologii i Ogrodnictwa oraz Inżynierii Środowiska i Geodezji Uniwersytetu Rolniczego. Wzięliśmy udział w ciekawych prelekcjach, wykonując doświadczenia. Bawiliśmy się ciekłym azotem, izolowalismy DNA z komórek banana, założyliśmy hodowlę bakterii na pożywce, a rosiczki z hodowli in vitro zabraliśmy nawet do domu. Druga grupa natomiast uczestniczyła w warsztatach z podstaw projektowania oraz tworzenia rysunku przestrzennego.

Klasa 2d odwiedziła Wydział Technologii i Żywienia UR. Młodzież miała przyjemność samodzielnie poeksperymentować w laboratorium oraz w ramach warsztatów przygotować ,,Zagadkowe sorbety”. Było słodko i pysznie.

Co to jest superfoods? Jak przygotować takie jedzenie by apetycznie wyglądało i obłędnie smakowało? Tego dowiedziały się dziewczyny z klasy 1cd na warsztatach kulinarnych „Superfoods na talerzu”. A wszystko to w ramach dnia Otwartego Wydziału Technologii Żywienia Uniwersytetu Rolniczego.

Jak widać w tym dniu dużo się działo.

Zapraszamy do galerii